Profesorka Vesna Nikolić-Ristanović, direktorka Viktimološkog društva Srbije dobila je status počasne članice Svetskog viktimološkog društva

   

Profesorka Vesna Nikolić-Ristanović, direktorka Viktimološkog društva Srbije dobila je status počasne članice Svetskog viktimološkog društva (World Victimology Society http://www.worldsocietyofvictimology.org/ ). Ova odluka saopštena je na Međunarodnom viktimološkom simpozijumu u Hong Kongu u Kini 14. juna 2018. Godine.

Počasno članstvo Svetskog viktimološkog društva, dodeljuje se pojedincima u znak poštovanja njihovog značajnog postignuća u oblasti viktimologije. Članovi i Upravni odbor Svetskog viktimološkog društva procenili su da profesorka Nikolić-Ristanović zaslužuje ovo formalno priznanje zbog svog dosadašnjeg rada na polju viktimologije, koje je poznato i prepoznato širom sveta.


Tim Viktimološkog društva Srbije, iskreno čestita profesorki Nikolić-Ristanović!
 


Izjava o prihvatanju priznanja prof. dr Vesne Nikolić-Ristanović upućena članicama i članovima Svetskog viktimološkog društva

Poštovani članovi i članice Svetskog viktimološkog društva (WVS), dragi članovi i članice Izvršnog odbora, drage kolege i prijatelji,

Vest da mi dodeljujete status počasne članice Svetskog viktimološkog društva prijatno me je iznenadila. Teško mi je da nađem adekvatne reči kojima bih opisala svoja osećanja. Izuzetno sam zahvalna što su članovi i Izvršni odbor odlučili da na ovaj način prepoznaju i priznaju moj rad.

Vrlo je čudan, ali ujedno i prijatan osećaj, saznati da je ono što sam godinama radila kao deo moje lične i profesionalne posvećenosti da pomognem da ovaj svet postane bolje mesto, prepoznato i nagrađeno od strane organizacije sa najvećim ugledom u viktimologiji u svetu.
Svetsko viktimološko društvo je organizacija čija sam članica više od 30 godina, tj. od 1985. godine. Kada sam saznala za ovo priznanje, oživela su sećanja na moja prva iskustva i susrete sa Svetskim viktimološkim društvom. Setila sam se Petog simpozijuma Svetskog viktimološkog društva održanog u Zagrebu (Hrvatska). Bila sam mlada istraživačica, koja je upravo odbranila magistarsku tezu sa temom iz oblasti viktimologije. To je bila prva magistarska teza iz ove oblasti u Srbiji. Bila sam puna planova i očekivanja ... Ali zanimljivo, sećanje na ovaj simpozijum i prvi susret sa Svetskim viktimološkim društvom, kao liderom svetske viktimologije, i dalje je izvor radosti, inspiracije i osnaživanja za mene kakav je bio i u to vreme. To je i dalje jedno od "tajnih mesta", gde uvek mogu da pronađem snagu kada mi zatreba.

Nagrada koja dolazi od organizacije koja je bila toliko važna, kako za moje početke tako i za kasnije akademske i aktivističke aktivnosti, velika je čast za mene. Ali i dodatna inspiracija i motivacija da i dalje radim na najbolji mogući način na poboljšanju pozicije i osnaživanju svih onih koji pate na bilo koji način. Isto tako, to je i moje novo "tajno mesto," gde ću moći da nađem hrabrost i snagu kada mi budu potrebne.

Hvala puno i sve najbolje
Vesna Nikolić Ristanović

Copyright © 2003 VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE